ISTORIE

Povestea începe de pe vremea primarului Scarlat Pastia (1877-1879) care și-a dorit ca pe locul vechilor sale magazine să construiască un Teatru National.

Mulțumit de calitatea podului Eiffel din Ungheni, Scarlat Pastia apelează la celebrul inginer francez Gustave Eiffel (autorul proiectelor unor capodopere ale artei moderne ca Turnul Eiffel din Paris și Statuia Libertății din New York) pentru realizarea teatrului, proiect ce promitea încă de la 1879 să devină un simbol pentru întreaga zonă a Moldovei.

Construit în perioada 1879 – 1882, de către firma condusă de Eiffel, în stil neoclasic francez, pe o structură metalică (la acea vreme o noutate), având coloane de fontă și platforme metalice, acest proiect inovator a dus pur si simplu la ruinarea lui Scarlat Pastia care pentru a-și acoperi datoriile a fost nevoit să cedeze imobilul către societatea ‚Creditul Urban’, care a transformat maretul imobil în hotel.

Ulterior, hotelul a trecut în proprietatea familiei evreiești Theitler iar în anul 1942, imobilul a fost expropriat de la moștenitorii lui Adolf Theitler. La un an dupa exproprierea hotelului, Primăria Iași a renovat hotelul cu fonduri proprii, ca în 1950 să fie naționalizat. După Revoluție, Hotelul Traian a fost trecut în proprietatea SC „Turism Moldova” SA, cu capital de stat.

Din anul 2003 și până în 2006, fostul proprietar al imobilului Grand Hotel Traian a făcut investiții de peste 4 milioane de euro, aducând mărețul hotel la o clasificare de 4 ****.

 În primăvara anului 2019, în luna martie, hotelul trece în proprietatea unei familii cu o vasta experienta in domeniul ospitalitatii, familie care in urma cu 11 ani a reusit să salveze de la degradare un alt simbol al Iașului – Motel Bucium!

Dacă ar fi să trecem în agendă cele mai importante evenimente care au fost găzduite de Grand Hotel Traian de-a lungul timpului, ar trebui să amintim de:

*1884 –  banchetul celei de-a XXI-a aniversări a Societății Literare „Junimea“.

*21.10.1884 –  serbarea centenarului Răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan  la care au participat Mihai Eminescu și Ion Creangă.

*1918 –  pentru o scurtă perioadă, aici a funcționat Guvernul României.

 

Hotelul a găzduit de-a lungul timpului multe personalități, prinți și prințese, ambasadori, miniștri și președinți de state, oameni de cultură și artă sau oameni de afaceri. Printre cei care au fost găzduiți de hotel este de menționat actrița Greta Garbo, care a locuit la 12 iulie 1934, sub un nume fals, într-unul din apartamentele de lux ale hotelului. În anul 1980, în Hotelul Traian a fost cazată delegația condusă de I. Păun care purta Flacăra olimpică în drum spre Jocurile Olimpice de la Moscova.