Istoric

ISTORIC

1882 - Aplecat asupra planelor imense, nedespărțit de uneltele ce l-au consacrat drept "maestru în arta ingineriei", Gustave Eiffel retușa ultimele detalii ale unei veritabile bijuterii arhitectonice. Nu la Paris sau Viena, Saigon ori Statele Unite ale Americii, ci la Iași, pe pământ românesc, într-unul din centrele care a polarizat cunoștințele și energiile întregii țări.

Cu doi ani înainte ca același Gustave Eiffel să devină celebru prin Statuia Libertății, care veghează și acum continentul american și cu 7 ani înainte să înalțe Turnul din Paris, care îi poartă numele, la Iași, în Piața Unirii, după planurile maestrului din Cote d´Or un edificiu cu influență neoclasică prindea viață: Marele Hotel TRAIAN.

Poartă de intrare în secolul XIX, impozant și unic, Grand Hotel TRAIAN își scrie istoria prin evenimentele ale căror gazdă este:

1884 - banchetul celei de a XXI-a aniversări a Societății Literare Junimea.

1884 - centenarul răscoalei lui Horia, eveniment la care au participat Mihai Eminescu și Ion Creangă.

1918 - pe timpul primului război mondial - aici a funcționat Guvernul României.

1934 - oferă ospitalitate "divinei" ecranului Greta Garbo.

1980 - cu ocazia trecerii Flacării Olimpice în drum spre Moscova, cazează delegația condusă de I. Păun.

2006 - investițiile de peste 4 milioane euro, pasiunea, dăruirea și respectarea cu strictețe a Legii privind protejarea monumentelor istorice, aduc Hotelului TRAÍAN, "locul pe unde au trecut atâtea nume mari", clasificarea la 4**** hoteliere.
Prinți, principi și prințese, ambasadori, miniștri și președinți de state, oameni de cultură și artă, pelerini în căutarea spiritualității sau oameni de afaceri veșnic pe drumuri, și-au trăit o zi din propria poveste aici, în bătrânul hotel, "clădire simbol a comunității culturale franco - române, căreia Eiffel însuși îi conferă celebritate".
Spectaculos, elegant și cu o poziție privilegiată, în centrul orasului, Grand Hotel TRAIAN este, ca și Palatul Culturii, Teatrul Vasile Alecsandri sau Catedrala Mitropolitană, simbol al orașului Iași.